Fernisering flytter fordomme

Dome of Visions lyste op i vintermørket, Thomas Madvig stod klar bag DJ-pulten, og unge i palietter bød velkommen, da vi sammen med Fremtidsfabrik slog dørene op til ferniseringen på ’Kunstneriske Blikke på en Hverdag med Handicap’ torsdag den 12. februar.
 
Konceptet var ganske simpelt: Tre unge kunstnere blev inviteret indenfor én dag hos Sofie, Mads og Frederik, der lever med hver deres handicap. Efterfølgende skulle kunstnerne fortolke deres møde gennem kunsten - poesi, video og fotografi. Det var disse kunstværker, som sløret blev løftet for denne aften i Dome of Visions.
 
”Med projektet vil vi undersøge, hvad skal der til, for at unge trendsættende københavnere får lyst til at forholde sig til handicap, beskæftige sig med handicap og identificere sig med handicap,” forklarer Tanja Hall fra Fremtidsfabrik.dk, der er en af projektets bagmænd. 
 
Missionen lykkedes denne aften, hvor næsten 200 nysgerrige gæster – ikke kun unge, men folk i alle aldre, farver og former, var samlet for at se kunstværkerne og hylde mangfoldigheden. 
 

Okay at være unormal

De tre kunstnere digteren Esben Weile Kjær, videokunstneren Dalin Waldo og fotografen Malou Bumbum gav alle udtryk for, at mødet med den unge med handicap havde haft stor betydning for dem og udvidet både deres menneskelige og kunstneriske horisont. Men det var ikke nødvendigvis selve handicappet, der gjorde det største indtryk.
 
”Jeg ser ikke Sofie som handicappet - det eneste ved hende er, at hun ikke kan gå. Jeg er ligeglad med kørestolen, men som et ungt menneske, der studerer og interesserer sig for kunst, er Sofie interessant,” argumenterede Dalin, da hun fortalte, hvorfor hun havde valgt at lave en film, der ikke handlede om Sofies handicap.
 
Esben havde også svært ved at putte sit møde med spastikeren Frederik i en særlig ”handicap-kategori”, og hans konklusion lød derfor: ”Jeg er kommet frem til, at det er meget svært at sige noget generelt om mennesker med handicap.”
 
Det var ikke kun kunstnerne, der fik noget ud af møderne – udbyttet var gengældt. 
 
”Jeg har lært af Esben, at det er okay at føle sig nøgen. Jeg er, som jeg er – og det er okay at være unormal,” fortalte Frederik, der er spastiker, til ferniseringen. Hele sit liv har han prøvet at være normal og forsøgt at passe ind, men så mødte han Esben, der har en ”I dont give a fuck-attitude”, som Frederik selv beskriver det.
 

Flere burde opleve det

Blandt publikum var der stor begejstring og mange klapsalver, da kunstværkerne blev afsløret, og de seks unge satte ord på, hvordan de har oplevet projektet og det intense møde med et fremmed menneske.
 
”Det er et vildt spændende projekt, der sætter spørgsmål ved, hvad der er normalt, og hvad der ikke er normalt. Flere burde opleve det, som vi ser her i aften. For det er vigtigt, at man ser personligheden fremfor handicappet, og det gør man ikke, hvis man for eksempel bare ser en mand komme ned af Strøget i en kørestol,” sagde Malin Henningsson, der var blandt aftenens publikum.
 
Efter afsløringen af kunstværkerne overtog DJ Jean Eric von Baden musikken, folk fordøjede aftenens indtryk over en fadøl, og der kom gang i dansegulvet. 
 
Kunstværkerne kan ses på hjemmesiden www.kunstneriskeblikke.dk
 
Dome of Visions
DJ Thomas Madvig
Malou og MadsDalins film om Sofie bliver vist til ferniseringen
Sløret løftes for Esbens digt om FrederikAfslappet og god stemning i Dome of Visions
Tirsdag, 3 marts, 2015