Et nyt hus og et samfund for alle

Danmark får i dag verdens mest tilgængelige kontorhus, når Danske Handicaporganisationer indvier sit nye domicil i Taastrup. Et fyrtårn, som har allerede vakt international opsigt. Besøgende fra hele kloden valfarter til den københavnske forstad for at suge inspiration og viden om tilgængeligt og ligeværdigt byggeri.

Det er en helt central pointe, at huset ikke er bygget specielt til personer med handicap – det er en bygning for alle. Et ligeværdigt byggeri.  Jeg vil gerne benytte dagen til at lykønske danske Handicaporganisationer. Vi kan alle være stolte af dette byggeri, som er state of the art i forhold til tilgængelighed og ligeværdighed. Jeg håber, inspirationen fra byggeriet vil sprede sig over hele landet. Det er på tide, vi kommer i gang med at udbrede universelt design og lever op til de krav, lovgivningen stiller om tilgængelighed i nybyggeri. Vi ser alt for mange eksempler på, at reglerne i bygningsreglementet bliver brudt og tilgængelighed figurerer desværre meget højt på listen over de største handicappolitiske udfordringer i Danmark.

Statens Byggeforskningsinstitut har påpeget, at arkitekter, ingeniører og entreprenører ganske enkelt ikke kender reglerne om tilgængelighed godt nok og er uvidende om baggrunden for reglerne. Det må der laves om på. Og inspirationen fra DH’s nye domicil er lige til at samle op og anvende. De fem hold, der bød ind på projektet blev alle sendt på skolebænken og selvom de nok følte sig klædt på til opgaven, blev de efterfølgende udstyret med et handicap, så de skulle lære at navigere som eksempelvis blind eller kørestolsbruger. Den erfaring påvirkede i høj grad udformningen af byggeriet, der ned i detaljer er gennemtænkt i sin indretning.

En anden væsentlig pointe er, at det er lykkedes at holde udgiften på niveau med budgettet for et ”almindeligt” domicil i mellemstørrelsen – 200 millioner kroner. Vi lever i en tid med krise og pressede budgetter og vi har brug for alle gode og kreative eksempler, som kan få økonomi og gode løsninger til at gå op i en enhed. Her er et af de helt oplagte eksempler for såvel kommuner som private bygherrer. Der er ingen økonomisk undskyldning for at undslå sig at lave tilgængelige og ligeværdige bygninger. Det nye domicil i Taastrup er et fantastisk fyrtårn – både når det gælder konkrete løsninger og som samfundsmæssigt signal om, at vi ønsker et tilgængeligt og ligeværdigt samfund for alle.

 

 

 

Dato: 

Onsdag, 12 december, 2012