Blogindlæg

Styrk fokus på handicap i ny beskæftigelsesreform!

Det er en ulempe at have et handicap, hvis man gerne vil i arbejde og derfor skal handicap være et fokuspunkt i den nye beskæftigelsesreform. Sådan skriver vores formand Mogens Lindhard sammen med andre gode kræfter i indlægget til Dagbladet Information. I indlægget kommer de ind på, hvad det vil kræve at opfylde regeringens mål om at få flere mennesker i handicap i job - og hvilke barrierer der skal nedbrydes.

Det er en ulempe at have et handicap, hvis man gerne vil i arbejde. 

Det er desværre et faktum, der næppe overrasker mange. Det er også et faktum, der bør sætte tankerne i gang hos regeringen og politikerne på Christiansborg, der snart skal forhandle en ny beskæftigelsesreform.

For hvis regeringen mener det, når de i regeringsgrundlaget skriver, at flere mennesker med handicap skal i beskæftigelse, så kræver det et ambitiøst fokus på handicap i reformen – og i den varslede handlingsplan på området.

Der er nemlig akut brug for politisk handling. Det taler tallene tydeligt for:

VIVE’s seneste opgørelse i rapporten ’Handicap og Beskæftigelse’ viste, at 86 % af danskere uden handicap er i job, mens tallet for danskere med handicap er på 61%. Gabet imellem de to grupper er altså på 25 procentpoint. Og selvom det er det laveste gab målt siden 2008, så er der stadig masser af potentiale i at få flere mennesker med handicap på arbejdsmarkedet, hvis opgaven gribes rigtigt an.

Aktuelt står der mindst 33.000 ledige med selvvurderet handicap klar til at tage et arbejde inden for de næste 14 dage. Denne gruppe dækker over vidt forskellige funktionsniveauer og støttebehov, men fælles for dem er, at de alle er mennesker med stærke og vigtige kompetencer, som arbejdspladserne og samfundet går glip af. Det giver ikke nogen mening på et arbejdsmarked, hvor vi taler så meget om mangel på arbejdskraft – et emne vi kommer til at tale meget mere om i fremtiden.

Samtidig så ved vi, at ud af de 42.000 unge uden uddannelse og job har godt 40 % et handicap. Det viste en opgørelse fra AE fra sidste år. Vi ved også, at de 40% har fire gange så stor risiko for at være uden job og uddannelse som unge uden handicap.

Derudover så vækker det bekymring i kommunerne, når regeringen varsler massive besparelser på en indsats, som for mange borgere er afgørende for at få en plads på arbejdsmarkedet.

Barrierer i beskæftigelsesindsatsen skal nedbrydes

En af hovedårsagerne til, at mennesker med handicap er overrepræsenterede i ledighedsstatistikkerne er, at der ikke er tilstrækkeligt fokus på handicap i den nuværende beskæftigelsesindsats – blandt arbejdsgivere, sagsbehandlere og borgere.

Det skaber unødvendige barrierer for, at de mange mennesker med handicap, der både kan og vil bidrage til arbejdsmarkedet, kan få mulighed for det.

Et eksempel på en barriere er, at der i jobcentrene og på arbejdspladserne mangler viden om specifikke handicap og om de eksisterende støttemuligheder. Kommuner og virksomheder savner i dag viden om, hvordan man skaber den rette kobling mellem specifikke handicap, relevante jobfunktioner og de rigtige støtteforanstaltninger.

Denne viden er vigtig, når der skal skabes et godt match mellem arbejdsplads og medarbejder med handicap. Derfor skal der gøres en politisk indsats for, at viden kommer bedre i spil i den fremtidige beskæftigelsesindsats – uanset, hvordan den skrues sammen.

Det er en af anbefalingerne i det beskæftigelsespolitiske udspil som Det Centrale Handicapråd lancerede for nylig. I udspillet opridser rådet en række barrierer i den nuværende indsats – og kommer med syv anbefalinger til, hvordan de kan nedbrydes.  

Anbefalingerne blev præsenteret på en politisk høring i Den Sorte Diamant sidst i januar, hvor flere ordførere fra Folketingets partier og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter bakkede op om dem.

En historisk mulighed

Med beskæftigelsesreformen har politikerne en historisk mulighed for at råde bod på årtiers forgæves politiske ambitioner om at skabe lige vilkår for at komme i beskæftigelse mellem personer med og uden handicap.

Det kræver mere end bare gode intentioner. Det kræver politisk vilje og ikke mindst handling fra Christiansborg at styrke indsatsen. Et første skridt på vejen vil være at sætte fokus på handicap fra start i reformarbejdet og sikre investeringer til indsatserne.

Som repræsentanter for en bred kreds af politiske aktører og vidensinstitutioner opfordrer vi på det kraftigste ministeren og Folketingets partier til at have et skarpt handicapfokus i reformarbejdet. Vi står klar med ekspertise og rådgivning – og ser frem til en god dialog frem mod den endelige reform.

  • Mogens Lindhard, formand for Det Centrale Handicapråd
  • Nanna Højlund, Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Peter Halkjær, Arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv
  • Christopher Røhl, Næstformand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg
  • Thomas Bredgaard, professor CARMA - Center for Arbejdsmarkedsforskning, AAU
  • Finn Amby, lektor Forskningscenter for ledelse, organisation og samfund, VIA