Blogindlæg

Tak for et utroligt spændende 2021 og fire gode år

"2021 var på mange måder et særligt år. Det har det også været for os i Det Centrale Handicapråd. Det hele startede, at vi måtte udskyde vores ellers planlagt uddannelseshøring. I april afholdt vi så Handicaprådenes Dag 2021," skriver formand Liselotte Hyveled i dette blogindlæg, hvor hun ønske alle en glædelig højtid og nytår.

2021 var på mange måder et særligt år. Det har det også været for os i Det Centrale Handicapråd. Det hele startede, at vi måtte udskyde vores ellers planlagt uddannelseshøring. I april afholdt vi så Handicaprådenes Dag 2021.

I samarbejde med VIVE publicerede vi gentagelsen af GAP-analysen med fokus på tillid til den kommunale sagsbehandling blandt mennesker med handicap. Det ser desværre ikke godt ud med tilliden. Allerede i 2019 skrev Astrid Krag og jeg sammen om den svigtende tillid i den kommunale sagsbehandling i en kronik i Jyllands-Posten.

På Handicaprådenes Dag var der stor enighed om vigtigheden af tillid, fordi det er grundstenen i vores velfærdssamfund, at vi har tillid til, at man kan få den hjælp, man har ret til og brug for. Men det virker ikke at pege fingre ad hinanden. Det handler om at skabe et råderum, så tilliden igen kan vokse. Det skrev jeg og formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup, i Altinget.

I løbet af sommeren gentog vi debatten om sprog. Det er noget, der ligger mig meget på sinde. Sprog er det, der skaber billeder i vores hoved og bliver vores udtalte virkelighed. Det ærgrer mig, at vi ikke for længst er kommet forbi diskussionen om ”menneske med handicap” eller ”handicappet”. Det er naturligvis ikke den enkeltes ansvar at have en funktionsnedsættelse – det er samfundets ansvar at indrette det således, at det aldrig bliver til et handicap. Det skrev jeg om i Politiken.

Efter sommerferien har vi haft fokus på fordomme og et for rigidt uddannelsessystem. Til høringen om unge med handicap på videregående uddannelser stod det klart, at alt for mange unge med handicap oplever, at systemet ikke er lavet for at gøre det nemmere for dem at gennemføre en uddannelse – tværtimod oplever mange barrierer og snublesten der gør det urimeligt svært.

Heldigvis var der stor opbakning fra Ulla Tørnæs, Jens Henrik Thulesen Dahl og Charlotte Broman Mølbæk, der alle udtrykte stor opbakning oven på den undersøgelse, vi havde lavet i samarbejde med COWI. Katrine Rav var en af de studerende, der gjorde et stort indtryk på mig. Hun fortalte, at hendes SU ville løbe ud, fordi hun havde taget uddannelsen på nedsat tid, og derfor risikerer hun helt at måtte stoppe. Det fortalte hun også til Information.

På baggrund af fortællingerne fra hende og de andre unge studerende med handicap, skrev jeg sammen med formanden for Danske Universiteter Anders Bjarklev og Danske Professionshøjskoler Stefan Hermann samt de tre politikere fra høringen om, at vores uddannelsessystem er alt for firkantet. Det blev også bragt i Information. Vi glæder os til at følge det politiske arbejde med at gøre uddannelsessystemet mere fleksibelt og indførelsen af forsøg med helhedsorienterede studieplaner.

I september måned udkom vi med anden del af vores COWI-analyser. Den viste, at der er over 10 mia. i samfundsøkonomisk gevinst ved at 6.800 flere med handicap kommer i arbejde. Undersøgelsen kommer i en tid, hvor virksomhederne desperat leder efter arbejdskraft, men bare ikke kigger efter dem med handicap. Det er ærgerligt, for 33.000 jobsøgende med handicap venter på at få lov til at blive sat i spil. Det har jeg skrevet om i Finans.

Som årets højdepunkt satte vi i november gang i vores anden udgave af holdningskampagnen Min Ven med Handicap. Det er nogle utrolig velreflekterede og seje børn, som har sagt ja til at deltage i vores kampagne, og vi er taknemmelige for, at de også har været villige til at stille op til eksterne medier. Her er det blevet til indslag i blandt andet DR Ultra Nyt, TV Midtvest med flere.  

Det er Det Centrale Handicapråds fornemmeste opgave at arbejde med at nedbryde fordomme om mennesker med handicap i det danske samfund. Her er kampagnen et afgørende element i, at fremtidens voksne og ledere allerede fra en tidlig alder bliver bevidst om, hvordan vi taler om og behandler hinanden.

Til sidst vil jeg gerne sige en stor tak til alle, jeg har samarbejdet med gennem de sidste fire år. Det har været en spændende rejse som formand for et uafhængigt råd i den politiske verden. Inkluderende ledelse vil fortsat være helt centralt i mit arbejde på Novo Nordisk, hvor jeg også fortsætter Novotunity. Jeg håber at vi ses derude!

Rigtig glædelig højtid og nytår.

Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd.