Hvem er vi?

Det Centrale Handicapråd (DCH) rådgiver regeringen og Folketinget om handicapspørgsmål. Vi arbejder for et samfund, hvor mennesker med handicap har samme muligheder som alle andre.

Det Centrale Handicapråd (DCH) er et uafhængigt råd under social, bolig– og ældreministeriet.

Rådets opgaver består blandt andet i at rådgive politikere, myndigheder og andre aktører i, hvordan de kan forbedre forholdene for mennesker med handicap, og stille forslag om konkrete politiske tiltag. Rådet har også til opgave at drøfte og vurdere samfundsudviklingen i lyset af FN’s handicapkonvention.

Det Centrale Handicapråd har den fordel at være et bredt sammensat råd. Det betyder at f.eks. de anbefalinger der kommer fra rådet, er afstemt blandt en bredere kreds af vigtige samfundsaktører.

DCH består af en formand og 16 medlemmer, der udpeges af social- og boligministeren.

Ministeren udpeger – efter indstilling fra handicaporganisationerne – fem medlemmer fra Danske Handicaporganisationer samt et medlem fra henholdsvis Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Statens Byggeforskningsinstitut (BUILD), BL - Danmarks Almene Boliger, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Arbejdsgiverforening (DA), DI Transport, IT-Universitetet, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU). Ministeren udpeger derudover to medlemmer, der tjener i deres personlige kapacitet.

For at sikre koordination mellem varetagelsen af overvågningsopgaven efter FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap deltager en observatør fra Institut for Menneskerettigheder fast i rådets møder. For at sikre koordination mellem Det Centrale Handicapråd og socialministeren som handicapkoordinerende minister deltager en observatør fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet fast i rådets møder.

Vores opgaver er at:
  • Rådgive politikere, myndigheder og andre aktører i, hvordan de kan forbedre forholdene for mennesker med handicap og generelt arbejde for at påvirke aktørerne på området.
     
  • Stille forslag om konkrete politiske tiltag.
     
  • Kommentere lovgivningen.
     
  • Gennemføre holdningsbearbejdende kampagner.
     
  • Holde foredrag og oplæg for relevante, centrale parter på området.
     
  • Deltage i alle relevante debatter, hvor det giver mening i forhold til de ønskede målgrupper.

Det Centrale Handicapråd og FN's handicapkonvention

FN’s handicapkonvention understreger, at personer med handicap skal være en del af samfundet på lige fod med andre. Det Centrale Handicapråd har til opgave at vurdere om Danmark lever op til sine forpligtigelser i konventionen. Du kan læse mere om Det Centrale Handicapråd og Konventionen her.

Vil du se mere om Det Centrale Handicapråds arbejde, kan du her se kampagnevideoen fra 2017 ”Vi er flere, end du tror”

Læs mere om bekendtgørelsen og sammensætning af Det Centrale Handicapråd