Viden om handicap og beskæftigelse

Hvorfor er det vigtigt at ansætte mennesker med handicap?

760.000 danskere – eller mere end hver femte dansker – i alderen 16 til 64 år lever med et handicap. Mennesker med handicap er i væsentligt mindre grad i beskæftigelse (55 pct.) end mennesker uden handicap (84 pct.) Handicap og beskæftigelse 2020, VIVE 2021. 

Mange mennesker med handicap har både vilje og kompetencer til at arbejde – faktisk peger Handicap og beskæftigelse 2020 dels på, at 4,3 pct. af mennesker med handicap, der er en del af arbejdsstyrken, er ledige dels at der er et uudnyttet potentiale for beskæftigelse for personer med handicap, der står uden for arbejdsstyrken.  Set i lyset af virksomhedernes store efterspørgsel på arbejdskraft, er der her tale om et stort uudnyttet potentiale. 

En ny COWI-analyse for Det Centrale Handicapråd viser, hvor store gevinster, der er at hente ved at få selv en lille andel af mennesker med handicap fra førtidspension til ordinært arbejde eller flexjob. For at lykkes med at få flere mennesker med handicap i job, bliver vi nødt til at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked, så vi ikke udelukker kvalificeret arbejdskraft fra arbejdsmarkedet.

Organisationer som DA og FH peger på, at der særligt er udfordringer med rekruttering af faglært arbejdskraft, hvor Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at der kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030 Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2021). Den seneste rekrutteringsanalyse fra STAR, at 22,5 pct. rekrutteringsforsøg har været forgæves og tallet på tværs af alle brancher udgøres til hele 65.450 forgæves rekrutteringer (STAR, 2021).

Samtidigt viser rekrutteringsanalysen, at der er meget brancheforskelle på rekrutteringsudfordringer, hvor særligt Byggeri, Hotel- og restauration og undervisningbranchen på landsplan oplever størst udfordringer med rekrutteringen af både fagligt- og ufaglært arbejdskraft (STAR, 2021). Dette er god rygdækning i forhold til at få flere mennesker med handicap i beskæftigelse og for at øge opmærksomheden på mennesker med handicap i brancher, hvor der er særlige udfordringer med rekrutteringen. 

Flere barrierer for, at flere med handicap kan komme i beskæftigelse. 

I den seneste Handicap og Beskæftigelse fra VIVE (2021), kan man læse følgende: 
Som de væsentligste grunde til at ansætte personer med handicap anfører personaleledere især, at arbejdspladsen ønsker at bidrage til samfundet, og at ansættelsen kan afhjælpe problemer med mangel på arbejdskraft. 

Som de væsentligste hindringer anfører de især, at det er for tidskrævende at ansætte en person med handicap, og at virksomheden er nervøs for, om personen kan fungere på arbejdspladsen.

I Det Centrale Handicapråd mener vi, at der bør sættes fokus på det uudnyttede beskæftigelsespotentiale for gruppen af mennesker med større og mindre handicaps. Uddannelse er mange gange nøglen til beskæftigelse - og dette gør sig særligt gældende hos mennesker med handicap.

Det er derfor fortsat vigtigt at løfte mennesker med handicaps uddannelsesniveau, men der er også andre barrierer på vejen til beskæftigelse for mennesker med handicap. Manglende viden og fordomme om at ansætte mennesker med handicap, spænder ben for de store potentialer, der er at hente ved at øge beskæftigelsen for gruppen.

For eksempel har 1/5 af personaleledere i høj grad betænkeligheder ved at ansætte en person med handicap, hvis vedkommende har behov for skånehensyn, arbejder langsommere eller måske har flere sygedage. (Handicap og beskæftigelse 2020, VIVE)

Foruden de samfundsøkonomiske gevinster vil dét at få flere mennesker med handicap i job også skabe værdi for virksomhederne og imødekomme deres mangel på arbejdskraft samtidig med, at de mennesker med handicap, der nu står uden for arbejdsmarkedet vil beskæftigelse give øget selvbestemmelse, frihed og følelsen af at bidrage, hvilket øger livskvaliteten.

Mange arbejdsgivere har mangelfuld viden om handicap og kender slet ikke mulighederne for handicapkompenserende ordninger, som er tilvejebragt for at hjælpe mennesker med handicap i beskæftigelse.

Den mangelfulde viden kan have uhensigtsmæssige konsekvenser og skabe forbehold for arbejdsgivernes villighed til at ansætte mennesker med handicap, hvis arbejdsgiveren er usikker på, hvilke muligheder, der findes for at understøtte en medarbejder med handicap.

Det er centralt for at løfte flere med handicap i arbejde, at der skrues op for det holdningsbearbejdende arbejde blandt arbejdsgiverne, så flere arbejdsgiver er villige til at ansætte en medarbejder med handicap. 

Derfor anbefaler Det Centrale Handicapråd: 

•    At vi sikrer et godt uddannelsesniveau blandt mennesker med handicap 

•    At vi sikrer god overgang mellem uddannelse og job ved at øge muligheder for at få erhvervserfaring under uddannelsen

•    At vi sikrer mere viden om handicap og mulighederne for støtte blandt arbejdsgivere, jobcentre og mennesker med handicap 

•    At der igangsættes nationale holdningsbearbejdende kampagner målrettet arbejdsgivere

•    At nøglepersonernes rolle styrkes i jobcentrene for at sikre bedre vejledning og støtte til mennesker med handicap både i og uden for jobcentrene.